John Steinbeck
Soareci si oameni
Soareci si oameni, unul dintre romanele clasice ale literaturii secolului trecut, este o poveste cu nuante parabolice despre prietenie si destin. Personajele centrale sint doi lucratori sezonieri, George Milton, un tinar inteligent si inimos, si Lennie Small, un urias naiv, cu o forta incontrolabila si o intirziere mentala ce il face sa semene cu un copil mare. Cei doi barbati, a caror induiosatoare relatie de prietenie ajunge sa semene a dependenta, se angajeaza ca lucratori la o ferma. Ei au un vis, un ideal, sa stringa bani pentru a-si cumpara un loc al lor, unde sa traiasca „din belsugu’ pamintului”. Insa o serie de intimplari tragice, provocate de naivitatea lui Lennie, de neputinta lui de a distinge raul de bine, le naruie sperantele.
FICTIUNE, CARTI INTERZISE
NOBEL, NEW YORK DRAMA CRITICS’ CIRCLE AWARD
AMERICAN
1937
RAO
4.31
DE ACELASI AUTOR











Parerea mea
Summary
O carte care se parcurge repede, care te prinde ca subiect si care aduce in lumina tema scopurilor, pe care oricine si le formeaza in viata. Avem doua personaje principale total diferite care "merg impreuna", unul cu retard mental iar cel de-al doilea, ininfatiseaza lupta dintre bine si rau, moral si imoral, uman si inuman. Visul lor este comun. Orice lucrator in ferma are acelasi vis, sa aiba propriul pamant, desi fiecare din ei sunt atinsi de patima si cedeaza in fata acesteia. Autorul prin personajul Lennie, creaza metafora omului pur, care nu este devorat de paima, el are un singur scop si din actiunea cartii aflam daca el reuseste sau nu sa-si indeplineasca visul. Mi-a placut foarte mult! Recomand!
2 Reviews ( 4.5 out of 5 )

Buna
Merita citita, personaje puse in ipostaze in care le este surprinsa fin personalitatea
Soareci si oameni
Cartea psihologica "Soareci si oameni" dezvaluie o poveste plina de suspans si de lacrimi a doi barbati care incearca sa castige suficienti bani pentru a-si construi propria lor ferma. Cartea, din punctul meu de vedere, este una psihologica si care te lasa sa iti pui o multime de intrebari dupa ce o lasi din mana. Este o carte pe care as citi-o de o mie de ori si nu m-as plictisi niciodata. Faptul ca exista si o anumita antiteza intre cei doi, unul inalt si bine-facut dar cu o mentalitate de copil mic, iar celalat scund si slab incercand sa faca tot felul de calcule pentru a sti de cati bani mai au nevoie pentru a cumpara ferma, mereu te vor face sa te intrebi "oare cand se va intampla?". Insa ca orice alta carte de tip psihologic ferma este doar un vis pe care toti il au dar foarte greu de realizat mai ales ca finalul ne demostreaza ca acel vis pentru unul reprezinta paradisul iar pentru celalalt ceva ce nu va realiza niciodata si nu mai are rost sa viseze. O carte pe care as recomanda-o cu cea mai mare caldura persoanelor carora le plac cartile de acest tip deoarece cum am mai zis cartea te lasa cu mai multe intrebari la final decat pe parcursul ei.